Θοδωρής Τσούτσος

Καταλάβαμε τι σημαίνει προπονητής για μια ομάδα;

Ο Παναθηναϊκός που πια ξέρει την αλήθεια από τον τεχνικό του χωρίς "μακιγιάζ" και παραμορφωτικούς καθρέφτες και η πραγματική διάσταση που επιτέλους έδωσε ο Μαρίνος Ουζουνίδης στο ρόλο του προπονητή.

Στο ποδόσφαιρο το "μακιγιάζ" κρατάει πολύ λιγότερο από ό,τι στα πρόσωπα. Ξεβάφει γρήγορα. Και μάλιστα, από μόνο του, χωρίς να χρειάζεται "ξεβαφτικά", μαντηλάκια και κρέμες. Με λίγα λόγια, στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να ωραιοποιήσεις καταστάσεις.

Μια ομάδα μπορεί να το πετύχει για λίγο. Να ξεγελάσει φίλους και "εχθρούς". Αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Θα έρθει η στιγμή για το ξεμπρόστιασμα. Διότι ο καθρέφτης του αγωνιστικού ποδοσφαίρου, που είναι ο αγωνιστικός χώρος, δεν παραμορφώνει. Δεν αλλάζει την πραγματικότητα ανάλογα με την οπτική γωνία ή τον φωτισμό. Ο καθρέφτης του ποδοσφαίρου αργά ή γρήγορα και συνήθως γρήγορα, δείχνει την αλήθεια.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε από αυτή τη διαδικασία. Υπήρξαν στιγμές που προσπάθησε να "παραμορφώσει" τον καθρέφτη του. Ηταν δεδομένο, όμως, ότι κάποια στιγμή θα βγει η αλήθεια. Βγήκε μάλιστα, με πολύ επώδυνο τρόπο, με πολύ κακά αποτελέσματα, με κίνδυνο ακόμη και να χαθεί η χρονιά οριστικά, από πολύ νωρίς.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως ο πρώτος που προσπαθεί να παραποιήσει την αλήθεια που δείχνει το γήπεδο, είναι ο προπονητής. Ισως γιατί όταν έρχονται οι "στραβές" δεν έχει το καθαρό μυαλό για να το διαχειριστεί. Πιθανόν γιατί θέλει να αποφορτίσει την ομάδα του ψυχολογικά. Κυρίως, όμως, από την ανάγκη αυτοπροστασίας. Αυτό το τελευταίο, το οποίο μάλιστα συμβαίνει από την πλειοψηφία των προπονητών και έχει αυξανόμενη τάση, προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στις ομάδες. Στο τριφύλλι θα πρέπει πια να το έχουν αντιληφθεί...

Στον Παναθηναϊκό είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε προπονητή του να αναλαμβάνει ευθύνη. Πραγματικά πολλά χρόνια. Είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε προπονητή να παραδέχεται "αυτό δεν βλέπεται". Μέσες άκρες το είπε ο Μαρίνος Ουζουνίδης για το πρώτο ημίχρονο στο ματς με τον Απόλλωνα. Να λέει... αυτό δεν είναι Παναθηναϊκός. Το τελευταίο μάλιστα το είπε ξεκάθαρα, όχι μέσες άκρες.

Δεν υπάρχει πιο σπουδαίο πράγμα στον Παναθηναϊκό από τις αλήθειες που είπε ο προπονητής του. Είναι πιο σημαντικό και από την ίδια την πρόκριση, διότι θα του είναι πολύ χρήσιμο στην πορεία που θέλει να (ξανα)βάλει το σύλλογο. Και επιπλέον, ο Παναθηναϊκός το χρειαζόταν αυτό. Ο κόσμος. Οι παίκτες. Πιθανότατα η ίδια η διοίκηση. Ολοι λίγο - πολύ είχαν χάσει την αλήθεια. Μπορεί να την έβλεπαν και να μην ήθελαν να την πιστέψουν. Τώρα πια φανερώθηκε μπορστά τους και είναι πολύ θετικό για τη συνέχεια.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, το μικρό διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο του Παναθηναϊκό, αποδεικνύει πόσο χρήσιμος είναι ο προπονητής σε μια ομάδα. Ας το λέμε αυτό, διότι με τον τρόπο που γίνονται οι επιλογές, αλλά και πορεύονται οι συνεργασίες ελληνικών ομάδων - προπονητών τα τελευταία χρόνια, είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι ο ρόλος του τεχνικού δεν είναι δα και τόσο σημαντικός. Καλύτερα 2-3 ονόματα ποδοσφαιριστών που "πουλάνε", παρά μία σωστή επιλογή για την τεχνική ηγεσία. Εμ, δεν είναι έτσι...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x